
این دوسالانه تکلیف خیلی چیزها را روشن خواهد کرد
۰۶ آبان ۱۳۹۲.
گفتگو با کیانوش غریبپور _قسمت دوم
مهدی عبدالهزاده
***
.
- آقای غریبپور داوری نهایی را چه زمانی برگزار میکنید؟
.
یکی دو روز جلوتر از افتتاحیه داوری را برگزار میکنیم تا اسامی برگزیدگان نهایی تا روز مراسم مخفی بماند.
.
- در کنار دوسالانه برنامههای حاشیهای بزرگداشت و ورکشاپ هم برگزار میشود. قرار است برای چه کسانی ورکشاپ و بزرگداشت برگزار کنید؟
.
قرار است از آقایان پرویز کلانتری، منوچهر درفشه، صادق صندوقی و علی خدایی تقدیر شود و برای آقایان کریم نصر، رضا لواسانی فرشید شفیعی و پژمان رحیمیزاده ورکشاپ برگزار کنیم.
.
- در انتخاب افراد برای بزرگداشتها و ورکشاپها چه نکاتی را در نظر گرفتید؟
.
در انتخاب تقدیریها به چند نکته توجه کردیم. یکی اینکه تصویرگر بدون اینکه وارد حواشی و بحث و جدل ها شده باشد در روندی آرام و مداوم بر تصویرگری تاثیر گذاشته باشد. این چهار نفر در واقع چنین بودهاند و سالها با آرامش و متانت کار کردهاند و برای بدنۀ ادبیات داستانی و حوزههای نزدیک به آموزش و پرورش که به میزان زیادی در دسترس مخاطبان است کار کردهاند. البته ما تصویرگرانی داریم که کار و سابقه خیلی درخشانی دارند اما به دلیل اینکه کارشان در تیراژ وسیع نبوده است و یا شاید در حیطهای کار کردهاند که مخاطبانی با ذائقه عمومی با آنها ارتباط برقرار نکردهاند در این لیست قرار نگرفتند زیرا ما سعی کردیم با نگاهی به بدنه تصویرگری ایران این انتخابها را انجام دهیم.
در مورد استادانی هم که برای ورکشاپ انتخاب کردیم مهمترین اصل این بود که این افراد در تصویرگری معاصر ایران مکتبساز بودهاند، نه اینکه به غیر از اینها افراد دیگر نبودهاند اما اگر بررسی کنیم میبینیم در طی این 10 سالی که قرار است دوسالانه آن را مورد ارزیابی قرار دهد این چهار نفر بیشترین تاثیرگذاری را داشتهاند. شاید در این جریانسازی افراد دیگر هم موثر بودهاند اما به دلیل ظرفیت کم زمانی و امکانات موجود فقط میتوانیم برای چهار نفر ورک شاپ بگذاریم و از آنان تقدیر کنیم.
.
- مشخص شده است که چند اثر بر روی دیوار نمایشگاه خواهد رفت؟
.
این تعداد زمانی قطعاً مشخص میشود که ما اصل اثر همه دوستان را بررسی و کیفیت آنها را بر اساس اجرای تکنیک ارزیابی کنیم. یکی از مشکلاتی که اکنون با آن روبرو هستیم این است که برخی دوستان آثاری را فرستادهاند که یا اصل اثر را به طور کلی ندارند و اینکه یا در اختیار ناشر است و ناشر حاضر به تحویل این آثار به آنها نیست.
.
- یعنی الان راه یافتگانی را دارید که ممکن است نتواند اصل اثر را ارائه دهند؟
.
ببنید آقای عبدالهزاده ما مشکلی در کشورمان داریم که همه چیز را میخواهیم با سلام و صلوات پیش ببریم و به مسائل حرفهای توجه نمیکنیم. خیلی از دوستان تصویرگرمان انگار اصلاً فراخوان را مطالعه نکردند و نمیدانند که در آن نوشتهایم به محض انتخاب آثار با آنها تماس گرفته خواهدشد که اصل اثر را تحویل دهند. در حقیقت کسی که میداند اصل کارش در اختیارش نیست اصلاً نباید شرکت کند. با این کار وقت دبیرخانه، بنده، هیئت انتخاب آثار را میگیرد و در دل خود امید به وجود میآورد و ما مجبور میشویم او را ناکام کنیم و بعد بیاییم توضیح که چرا اینطور شد.
من اصلا خوشحال نمیشوم چنین کاری را بکنم اما ممکن است مجبور شوم آنان را از بخش مسابقه خارج کنم و تنها در نمایشگاه حضور داشته باشند و یا به خاطر اینکه آئین نامه را رعایت نکرده اند کلاً از نمایشگاه هم خارجشان کنم.
.
- از یک سمت هم این افراد تقصیر کار نیستند چون ناشران حقوقشان را رعایت نکردهاند؟
.
من هم به این موضوع فکر کردهام و شاید برای حمایت از آنان امکان حضور در مسابقه را هم برایشان فراهم کنیم، و دیگر بعد از آن به داوران مربوط است که آیا به آنها رای بدهند یا نه!
این بحثی است که باید واقعبینانه مورد توجه قرار گیرد. در جامعه حرفهای تصویرگری ما یکسری مشکلات اخلاقی وجود دارد که یکی از آنها همین ندادن اصل اثر به خود تصویرگر است و ما باید سعی کنیم اجازۀ حضور در نمایشگاه را به آنها بدهیم.
.
- آیا میشوند روندی را پدید آورد که در سالهای بعد ناشران چنین کاری را نتوانند بکنند؟
.
یک بخش آن بر میگردد به اینکه دو سالانۀ ششم با اعلام موضعگیری روشن در این زمینه شئون خود را به اطلاع تصویرگران و ناشران برساند که باید آن را رعایت کنند. اما بخش دیگر بر میگردد به مسائل فرهنگی که تا زمانی که مشکلات حقوقی بین تصویرگران و ناشران حل نشود و تا زمانی که به این نقطه مشترک نرسیدیم که تصویرگری یک حرفۀ زنده و فعال محسوب شود به طور طبیعی خیلی نباید انتظار معجزه داشت. این مسائل فرهنگی باید به تدریج حل شود اما فکر میکنم اگر صبور باشیم این دوسالانه تکلیف خیلی چیزها را روشن خواهد کرد.
.
- آیا این عدم همکاری نوعی لجبازی از سوی ناشران نیست؟
.
نمیدانم اگر چنین باشد خیلی عجیب است. چه کسی میآید با یک رویداد حرفهای که تمام موازین حرفهای را رعایت میکند لجبازی کند. این دوسالانه به هیچ چیز غیر از خودِ حرفه وابسته نیست چراکه انجمن تصویرگران به عنوان اصلیترین و تنها نهاد مربوط به تصویرگری، بدون دخالت وزارت ارشاد در مسائل حرفهای، عهدهدار برگزاری آن است. اگر چنین باشد بسیار بیانصافی است و گناهش به پای خودشان است.
.
- آیا بعد از این نمایشگاه آثار در شهرهای دیگر هم نمایش داده خواهند شد؟
.
نه به نظر من این کار خیلی حرفهای نیست و امید است که دوستان جوان برای دیدن آثار به تهران سفر کنند چرا که باید برای دیدن سفر کرد. البته آنهایی هم که نتوانند بیایند میتوانند کتاب دوسالانه را تهیه کنند. ما تعهد کردیم بعد از پایان نمایشگاه اصل اثر را به هنرمند تحویل دهیم البته میتوانیم از اسکن آثارشان در آینده نمایشگاههایی را در شهرهای دیگر برگزار کنیم ولی هنوز برای این کار برنامهای نداریم.
.
- در زمان اعلام نتایج راهیافتگان به نمایشگاه، شیوۀ اطلاعرسانی دوسالانه و افزودن تدریجی آثار راه یافته در صفحههای شخصی شرکتکنندگان و طول کشیدن انتشار اسامی، پرسشهایی را برای بعضی افراد به وجود آورد که چرا خبر رسانیهای انجمن با خبر رسانیهای سایت دوسالانه هماهنگ نیست و چرا اطلاعاتی را که انجمن میدهد سایت دوسالانه نمیدهد.
.
یک بخش این موضوع بر میگردد به وسواسی که ما برای دیدن و بررسی دوبارۀ کارها به خرج دادیم و من بارها و بارها کارها را بررسی کردم و حتی خارج از آن سه روز باز هم بخشی از آثار دوباره مورد بررسی هیئت انتخاب قرار گرفت تا حق کسی ضایع نشود. به هر حال 13000 فریم را دیدن و به درستی انتخاب کردن کار دشواری است.
.
- آیا این وسواس به خاطر اعتراضات احتمالی شرکتکنندگان بود؟
.
نه خودمان احساس میکردیم که در جریان دریافت این تعداد زیاد آثار در زمانی کم، مبادا مشکلی به وجود آمده باشدکه ما از آن آگاه نباشیم برای همین من از دوستان دبیرخانه خواسته بودم اسامی را منتشر نکنند تا ما بعد از بررسی نهایی با اطمینان کامل اسامی را معرفی کنیم و این باعث کندی اعلام نتایج شد.
نکتۀ دیگر سیستم اداری دبیرخانه است. این مجموعه زیر نظر وزارت ارشاد عمل میکند و با وجود تلاش و زحمات زیاد اما با اتمام ساعت کاری تقریباً دیگر فعالیتی انجام نمیدهد و این با انجمن که از سرعت و چالاکی بالاتری در اطلاعرسانی اخبار و پاسخگویی به مشکلات تصویرگران، برخی مواقع ناهاهنگی زمانی به وجود میآورد.
انجمن تصویرگران بارها و بارها در زمانهای مختلف و برای بخشهای مختلف مسابقه برگزار کرده است، این دبیرخانه هم بارها دوسالانه برگزار کرده است اما چون تا به حال با یکدیگر کار نکردهایم کمی هماهنگیها با تأخیر اتفاق میافتد.
.
پایان