
فقط تصویرگـران کتاب، تصویرگـر نیستند!
۱۷ آبان ۱۳۹۲گفتگو با علی هاشمی شهرکی
مهدی عبدالهزاده
علی هاشمی شهرکی دبیر علمی ششمین دوسالانۀ تصویرگری تهران است. با او به گفتگو نشستیم تا از جزئیات برگزاری بخش جنبی دوسالانه با عنوان «دنیای جدید تصویرگری» که مربوط به اوست آگاه شویم.
- آقای شهرکی در گفتگو با دبیر جشنواره، با کلیتی از بخش جنبی آشنا شدیم. اما میخواهیم جزئیات برنامه و اجرای آن را از زبان شما بشنویم.
ما برای این بخش 10 رشتۀ تصویرگری شامل تبلیغات، انیمیشن، بازی رایانهای، مطبوعات، کمیک استریپ، استوری بورد، تصویرسازی علمی ـ آموزشی، پوستر و جلد و تصویرسازی برای محصولات فرهنگی و هدایا را که در کشور فعال هستند را انتخاب کردیم تا آنها را به عنوان ژانرهای دیگر تصویرسازی به غیر از تصویرسازی کتاب، به مخاطبان داخلی معرفی کنیم و از طرف دیگر نشان دهیم که در بین دوسالانۀ پنجم و ششم، تصویرگری در چه حیطههایی رسوخ کرده و متبلور شده است، در چه جاهایی از آنها استفاده میشود و چه پیشرفتها و تحولاتی داشته است. در این زمینه ما نمایشگاهی از نمونههای خوب و حرفهای داخلی و خارجی این ژانرها ترتیب خواهیم داد که افتتاحیۀ آن 18 آبان ماه خواهد بود. همچنین برای دست یافتن به بحثهای کارشناسانه در این زمینه اقدام به برگزاری مجموعه نشستهایی با حضور متخصصان و فعالان این ژانرهای تصویرگری کردیم. نتیجۀ این نشستها این بود که برخی از این ژانرها مانند کمیک استریپ و مطبوعات شاخههای از هنر تصویرگری اند و برخی دیگر مانند تبلیغات، انیمیشن و بازی رایانه ای میان رشته ای اند و از تصویرگری مدد میگیرند. مجموعۀ این گفتگوها به صورت خلاصه در بولتنی منتشر خواهدشد و به امید خدا در آینده مشروح آنها را در قالب یک کتاب عرضه خواهیم کرد. این شروع کار است و به طور قطع نیاز به مطالعۀ تخصصی و جمعآوری منابع بیشتر داریم. ما احتیاج داریم که ساز و کار این رشتهها را بهتر بفهمیم تا بتوانیم به خوبی معرفیشان کنیم.
- به نظر میآید تعداد کمی از تصویرگران در این رشتهها فعالند!
اگر فقط کسانی را تصویرگر بنامیم که دارند کتاب تصویرگری میکنند، بله آنها بسیار کم در این رشتهها فعالند اما اگر نام افرادی را هم که در این رشتهها کار میکنند تصویرگر بنامیم، آن وقت میتوانیم بگوییم تصویرگران زیادی داریم که در این رشتهها فعالند. این هنرمندان هم در کار خود از خلاقیت تصویری و ساز و کار تصویرگرانه در خلق تصویر بهره میگیرند اما به دلیل نگاه موجود، به عنوان تصویرگر شناخته نمیشوند و خودشان هم خود را تصویرگر نمیدانند. یکی از اهداف برگزاری این بخش و نشستهای تخصصی هم همین است که شروعی باشد برای اینکه این دوستان خود را تصویرگر بدانند و در فعالیتهای تصویرگران شرکت کنند.
- چشماندازتان از این حرکت و رویکرد چیست؟
ببینید در هر شاخهای از هنر وقتی هنرمندانش جمع شوند و گروه و انجمن تشکیل دهند این باعث میشود آنها نسبت به کار خود جدیتر شوند و به طبع، آن هنر در جامعه جدیتر گرفته شود. این باعث خواهدشد که فضای پیشرفت برای هنرمندان آن رشته باز شود و فعالیتهای مستمرتر و تخصصیتر شکل بگیرد و در عرصۀ بینالمللی توان رقابت پیدا کنند. ما هر چه بیشتر بتوانیم فعالیتهای نمایشگاهی و جشنوارهای، برگزاری سمینارها، تولید کتابها، مقالهها، نقدها و غیره را افزایش دهیم به طبع زمینههای پیشرفت حرفهای در این رشتهها فراهم میشود و قدم بعد هم میتواند برقراری ارتباط بینالمللی و توجه به کارهای کلانتر و جدیتر باشد. ما فعلاً قدم اول را در این نمایشگاه برداشتیم تا اعلام کنیم که این واقعیت و اتفاق را در کشور دیدهایم و میخواهیم به شکل حرفهایتر با آن روبرو شویم و به شکلی ساختارمند معرفی و تعریفشان کنیم. قطعاً در این مسیر، به کمک فعالان این رشتهها احتیاج داریم تا بتوانیم هر چه بیشتر آنها را تخصصی بشناسیم و منجر به معرفی تخصصی این شاخه های هنری شویم. بنابراین در قدم بعدی شناسایی این هنرمندان را در الویت داریم که باید از طریق ارتباطاتشان با انجمن و گردهم آمدن آنها اتفاق بیفتد. در ادامه پس از ساماندهی آنها برگزاری نمایشگاهها، انتشار کتابهای تخصصی و دیگر فعالیتها را برنامهریزی خواهیم کرد.
یکی از بحثهایی که به تازگی مطرح کردهاید این است که این شاخههای تصویرگری و میان رشتهها به صورت گروه گروه تحت انجمن تصویرگران سامان داده شوند و انجمن به عنوان نهادی کلانتر، از آنان حمایت کند. روند اجرای این موضوع را چگونه پیشبینی میکنید و آیا برای آن ساز و کاری در نظر گرفتهاید؟
این موضوع را یک روز که داشتم با آقای غریبپور صحبت میکردم به عنوان یک رویا مطرح کردم که روزی برسد که انجمن تصویرگران به یک خانۀ بزرگ برای تمام حوزهها و رشتههای مختلف زیرمجموعۀ تصویرگری تبدیل شود و این رشتهها با ایجاد انجمنهای مستقل، در آن فعالیت کنند.
تصورم چیزی مانند خانۀ سینما است که در آن انجمنهای متعددی از افراد شاغل در بخشهای مختلف تولید فیلم حضور دارند. البته این یک رویای بلند مدت است و اتفاقی است که از الان نمیتوان برای آن ساز وکاری تعریف کرد زیرا ملزم به این است که قبل از هر چیز هنرمندانی که در این حوزهها کار میکنند به سمت جایی مانند انجمن تصویرگران بیایند و گروههای خود را تشکیل دهند و در درون خود فعالیتهایشان را برنامهریزی کنند و به صورت مستمر فعالیت کنند تا جایی که جمعیتشان به جایی برسد که بتوانند انجمن تشکیل دهند؛ مثلاً انجمن تصویرگران برای انیمیشن، انجمن تصویرگران برای بازی رایانهای، انجمن تصویرگران مطبوعات، انجمن تصویرگران علمی– تخیلی و غیره. چنین انجمنهایی در دنیا خیال نیست و در مطالعاتی که داشتیم انجمن تصویرگران گیاهان یا انجمن تصویرگران پزشکی وجود دارند که تصویرگرانی که از گیاهان یا برای کتابهای پزشکی تصویرسازی میکنند در آن عضو میشوند. پس ما هم در کشورمان میتوانیم چنین کاری را در ابعاد کوچکتر انجام دهیم.
من واقعاً امیدوارم که این رویا روزی به واقعیت بپیوندد و هر کسی که در رشتۀ کاری خودش در تصویرگری فعال است، حالا با هر اسمی را روی آن میگذارد: هنر، هنر- صنعت یا هنر– فن فرقی نمیکند؛ چون در ساختار ایجاد و خلق تصویر فعالیت میکند زیر یک سقف و در فضای حمایتی خانۀ تصویرگران گردآید و باعث پیشرفت رشتۀ خود شود.
- آیا در رشتههای دیگر هنر تجسمی مثل نقاشی و گرافیک هم میتوان چنین دستهبندی و سازماندهیای را در نظر گرفت؟
نقاشی یک هنر ناب محسوب میشود بنابراین نمیتوان برایش دستهبندی کاربردی در نظر گرفت و هرجا که وارد حیطۀ کاربردی و دریافت سفارش شود رسماً وارد تصویرگری میشود. اما در گرافیک شاخههای متعددی وجود دارد که میتواند براساس کارکردها و محصولات نهایی تعریف شوند مانند گرافیستهایی که برای بستهبندی کار میکنند، گرافیستهایی که طراحی پوستر میکنند، گرافیستهای مطبوعاتی و غیره. پس اگر گرافیستها بخواهند از این زاویه به موضوع نگاه کنند میتوانند برای هر کدام انجمنی مستقل تشکیل دهند.
- بسیار خُب، حالا اگر بخواهیم با نگاهی انتقادی این قضیه را بررسی کنیم یکی از پرسشهایم این است که آیا واقعاً چنین کاری لازم است. یعنی آیا جدا کردن نهادی این رشتهها از هم، باعث بهبود و پیشرفت میشود یا باعث آسیب! منظورم این است که آیا این کثرتگرایی باعث نمیشود آرمانهای کلان یک شاخۀ هنری -که شاید در سایۀ وحدت اجزای آن باید به ثمر برسد- به ثمر نرسد؟
ببینید وقتی از تشکیل فضایی به نام خانه میگوییم به طور منطقی ساز و کارش چنین خواهدبود که هیئت مدیرۀ آن باید منتخب انجمنهای زیر مجموعهاش باشد؛ یعنی همۀ انجمنها در آن دخیل باشند. پس به طبع در این ساختار در عین به وجود آمدن کثرت، وحدت نیز شکل میگیرد. پس اگر جایی به نام خانۀ تصویرگران وجود داشته باشد که همۀ شاخههای تصویرگری در آن عضو باشند این نباید منجر به گسستگی شود بلکه باید وحدتی بزرگتر را به وجود بیاورد. اما نکتهای که وجود دارد این است که باید ببینیم اصلاً از سوی خود هنرمندان چنین نیازی احساس می شود و آیا از این طرح استقبال میکنند!
همانطور که گفتم فاز اول میتواند تشکیل گروه باشد و در ادامه انجمنها تشکیل شود. در این حالت مستقل خواهندبود و میتوانند با گرد هم آوردن ریش سفیدان خود، جدیتر به حرفۀ خود بپردازند و برای برنامهریزی و ایجاد آیندهای بهتر برای حرفۀ خود اقدام کنند. در این بین از حمایتهای کلانتر خانۀ تصویرگران بهرهمند شوند.
دلیل این گروهبندی، افزایش توانمندی و امکانات است. یک مجموعه مانند انجمن تصویرگران در طول سال نمیتواند برای همۀ این رشتهها برنامه اجرا کند ولی اگر مستقل باشند میتوانند خودشان برای خودشان برنامهریزی کنند و حتی در سطح بینالمللی فعالیت کنند.
- ممنون. فکر میکنم فعلاً بحث در این زمینه تا همین جا کافی باشد و ادامۀ آن را بگذاریم برای فرصتی دیگر. اگر در مورد بخش جنبی و علمی دوسالانه ناگفتهای دارید بفرمایید.
من فقط یک آماری میخواهم در مورد تعداد آثار دنیای جدید تصویرگری بگویم که در کل در این 10 رشته، تعداد 150 تابلو بر دیوار گالری آیینۀ مجموعۀ صبا قرار میگیرد که هر یک از این تابلوها با ابعاد 100 در 70 سانتیمتر متشکل از چند تصویر خواهدبود که در مجموع 1011 اثر را به نمایش درخواهند آورد. از این تعداد 565 اثر مربوط به هنرمندان ایرانی و بقیه مربوط به هنرمندان خارجیاند.
***
اطلاعات ضمیمه در مورد نشستهای برگزار شدۀ بخش جنبی و اصلی:
- کاربرد تصویرسازی در کمیک استریپ و استوری برد، با حضور سعید رزاقی، حسن نوزادیان، سپهر محمد افغان و علی کیانی
- کاربرد تصویرسازی در تبلیغات، با حضور هومن مرتضوی، حسین خطیبی، حمیدرضا بیدقی، هومن اخوین، تهمتن امینیان و علیرضا مصطفیزاده.
- کاربرد تصویرسازی در طراحی جلد و پوستر، با حضور فرشید مثقالی، بهزاد غریبپور، فرزاد ادیبی، کیانوش غریبپور و آرش تنهایی.
- کاربرد تصویرسازی در مطبوعات، با حضور محمدعلی بنیاسدی، محمدرضا دوست محمدی، جمال رحمتی و علی هاشمی شهرکی.
- کاربرد تصویرسازی در بازی رایانهای و انیمیشن، با حضور حسین صافی، امیرمحمد دهستانی، مسعود صفوی، امیرحسین فصیحی و سهیل دانش اشراقی.
- کاربرد تصویرسازی در طراحی منابع علمی و آموزشی، با حضور فریده شهبازی، کاظم طلایی، مجید ذاکری، عرفان خسروی و محمد حقانی.
نشست بخش اصلی
- نقد زیباییشناسی تصویرگری معاصر ایران، با حضور فرشید مثقالی، کریم نصر، مهنوش مشیری، سحر ترهنده و علی هاشمی شهرکی.