
معرفی تصویرسازی دیرینهشناسی
۰۷ بهمن ۱۳۹۵نویسنده: محمد حقانی
تصویرسازی دیرینهشناسی یکی از شاخههای تصویرسازی علمی است که بر روی نمایش دقیق از حیات ماقبل تاریخ متمرکز است. اگرچه بسیاری از تصویرگران دیرینهشناسی دانش آموختگان هنرهای زیبا هستند و در آثار خود اصول زیباییشناسی را کاملا رعایت می کنند و تصاویر علمی دقیق و زیبایی را به نمایش میگذارند، اما رسیدن به تعالی زیباییشناسی، هیچگاه هدف اصلی در تصویرسازی دیرینهشناسی نبوده است، زیرا پای بند بودن به یافتهها و اصول علمی در این کار از اولویت بیشتری برخوردار است. در واقع زمانی که دانشمندان قصد انتشار مقالات خود در مجلات علمی، جزوه و کتاب را دارند، برای برقراری ارتباط با مخاطبان خود به متخصصان نقاشی دیرینه شناسی مراجعه میکنند. به معنای دقیقتر تصویرسازی دیرینهشناسی پلی است برای برقراری ارتباط بین نظریات و اکتشافات دانشمندان با مخاطبان.
دیرینهشناسان به طیف گستردهای از عناصر بصری برای نمایش اطلاعات و نظریات خود نیاز دارند. به این منظور، تصویرگران دیرینهشناسی عهدهدار رسم و بازسازی نمونههای فسیلی، ترمیم زندگی گیاهان باستانی، حیوانات و محیط زیست و به تصویر کشیدن مفاهیم انتزاعی مانند تکامل و انقراض هستند. آنها همچنین وظیفه آمادهسازی عناصر گرافیکی در بخش زمینشناسی، هسته زمین، نمودار فیلوژنتیکی، نقشه و نمودارها را به عهده دارند.
این هنر ممکن است به ظاهر شباهتهایی به نقاشی از حیات وحش داشته باشد ولی کاملاً متفاوت و پیچیدهتر از آن است. قبل از اختراع عکاسی تنها روش بصری موجود برای نشان دادن طبیعت پیرامون به عموم مردم، خلق آثار هنری بود اما امروزه، با کمک عکاسی پیشرفته و تجهیزات ویدئویی، اکثریت عظیم موضوعات طبیعی را میتوان در یک فلش کارت ثبت کرد. تمام نکات دقیق و ظریف در رفتار موجودات، صدا، بافت و آناتومی، همه با دقت بسیار بالایی ضبط و نمایش داده میشود که البته نگاه هنرمندانه و مهارت در عکاسی و فیلمبرداری در هرچه زیباتر شدن این تصاویر نقش بسزایی دارد و قابل تقدیر است. حتی اگر شما قصد طراحی یا تصویرسازی از حیات وحش را داشته باشید به راحتی میتوانید از عکسها و فیلمهای بسیاری که در اینترنت موجود است به عنوان مدل استفاده کنید یا در نهایت به یک باغ وحش بروید و از سوژه دلخواه خود عکاسی کنید و از آن به عنوان منبع علمی و الگو بهره ببرید. ولی در تصویرسازی دیرینه شناسی، هنرمند از نمونههای مرده موجودات زنده فقط استخوانهای فسیل شده آنها را در اختیار دارد و مجبوراست برای به تصویر کشیدن آنها لایههای استخوان، گوشت، ماهیچهها، پوست و حتی رفتار آنها را بازسازی کند. البته لازم به ذکر است که تنها منبع موجود برای تصویرسازی، فسیلهای به جا مانده نیستند بلکه تصویرگران میتوانند از خزندگان، پرندگان و دیگر جانداران امروزی نیز به عنوان منابع الهامبخش برای بازسازی موجودات ما قبل تاریخ استفاده کنند. که این الهام گرفتن نیز تنها در چهارچوب علوم زیستشناسی، زیستشناسی تکاملی و دیرینهشناسی انجام میگیرد. ازاین رو مطالعه و بررسی بر روی آناتومی جانوران امروزی و پیگیری مداوم کشفیات و نظریات دانشمندان جزو مهمترین ملزومات است.
اگر چه این هنر در میهن ما ناشناخته مانده است ولی در بسیاری از کشورها به عنوان یکی از شاخههای تصویرسازی شناخته شده و بسیار مورد توجه است و بسیاری از هنرمندان در سراسر دنیا به این حرفه به صورت تخصصی و یا غیرتخصصی اشتغال دارند. همچنین در بازار کار برای تصویرگران دیرینهشناسی با توجه به پیچیدگیهای این رشته، قراردادهای ویژه و دستمزدهای متفاوتی در نظر گرفته می شود. امید است که در کشور ما ایران نیز به این شاخه از هنر و نیز کاربردهای آن توجه شود تا علاقه مندان این رشته بتوانند به راحتی آموزش ببینند و وارد بازار کار شوند.
منابع:
http://www.iupress.indiana.edu/product_info.php?products_id=76483